کاخ بردکسیاه واقع در شهر برازجاناز توابع بخش مرکزیشهرستان دشتستانیکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهردر جنوب ایراناست.
«کاخ بردکسیاه» کاخی مربوط به عصر هخامنشیاست، ودر 12 کیلومتری شهر برازجان واقع شدهاست، این کاخ در حاشیه رودخانه دالکیقرار دارد، و بعد از کاخ کوروشبنا شده و فاقد ظرافتها و ترکیب خاص رنگهای سیاه و سفید کاخهای برازجان و پاسارگاداست. ظاهری کاخ سنگ سیاه از لحاظ سبک هنر معماری و ترکیب رنگهای سیاه و سفید و مشخصات ظاهری آن نشان میدهد که این کاخ بعد از کاخ برازجان ساخته شدهاست. کاخ سنگ سیاه دارای تالاری مرکب از 10 ستوناست، در دو ردیف پنج تایی که به سبک و پلان و نقشههای هخامنشی ساخته شده و مخصوصا قابل انطباق با پاسارگاد و برازجان میباشد، اما در رعایت رنگ پایه?ستونهابا این دومحل تفاوت دارد و استفاده از بستهای دمچلچلهایبر روی یکی از پایه ستونهای این کاخ قدمت آن را بعد از پاسارگاد و برازجان نشان میدهد. هم چنین این کاخ ظرافت کاخ کوروش در پاسارگاد و برازجان را ندارد.
کاخ کوروش مربوط به دوره هخامنشیاست و در برازجان، ورودی شهر واقع شده و این اثر در تاریخ 10 مهر 1380 با شماره? ثبت4041بهعنوان یکی از آثار ملی ایرانبه ثبت رسیدهاست
این کاخ، واقع در شهر برازجاناز توابع بخش مرکزیشهرستان دشتستانیکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهردر جنوب ایراناست.
«کاخ کوروش دشتستان» تاریخی و بسیار مهم از دوران پر تمدن ایران، این کاخ در سال 1350 به وسیله? هیأت باستانشناسی ایران حفاری شدهاست. با توجه به شیوههای معماری و استفاده از سنگ سیاه و سفید زمان احداث آن را به دوره?کوروشبنیان گذار زنجیره هخامنشی منسوب کردهاند. این کاخ که در جنوب شرقی برازجان و در کنار رودخانه خشک آردیقرار دارد یکی از پایگاههای مهم ایران دوره? هخامنشی در ساحلخلیج فارسبودهاست. کاخ برازجان بر طبق تحقیقاتی که انجام شده در اواخر سلطنتکوروشساخته و پرداخته شدهاست و از نظر حجاری و هنر معماری آن چنان که از پایه ستونها و اشیاء کشف شده بر میآید جدیدتر و ظریف تر از پاسارگاداست. بنابراین میتوان گفت که این بنا هنگامی ساخته شده که هنر اصیل حجاریو معماریعصر کوروش به تکامل رسیدهاست. متاسفانه به علت ناتمام ماندن بنا چنین به نظر میرسد که علل عقیم ماندن این کاخ مصادف با مرگ او به سال 529 پیش از میلاد است. بنابراین میتوان تاریخ بنای کاخ برازجان را در همین حدود یعنی 529قبل از میلاد دانست.
غار چهل خانه واقع در شهر سعدآباداز توابع بخش سعدآبادشهرستان دشتستانیکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهردر جنوب ایراناست.
در شمال شهر سعدآباد دشتستان بوشهر رشتهکوهی است که مشرف به رودخانهشاپور است. در ارتفاعات این کوهتعدادی اتاق شبیه به غارهایصخرهای و حجاری شده دیده میشود که یک مجموعه? بسیار زیبا را تشکیل میدهند. اندازههای داخلی اتاقهای «غار چهل خانه» در ابعاد گوناگونی است. به دلیل ضعف نوع جنسیت سنگ کوه بر اثر عوامل طبیعی و فرسایش مثل سیلدچار تخریب شدهاست. ورودی این دخمهبه شکل ذوزنقه بوده و در داخل آن طاقچههایی در اشکال مختلف تعبیه شدهاست. طبق کارشناسیهای مختلف به عمل آمده این مجموعه یکی از مراکز ادیانبوداگری در روزگار گذشته بوده ولی به علت اینکه ادیان غیر ملی مانند بوداییدر ایران پیشرفتی نداشتهاند و این دین در ماوراالنهرو خراسانو بلخبه طورمختصر رایج بوده احتمال صدق چنین نظری ضعیف است. اما با توجه به اشراف آن به رودخانه و قرار گرفتن چهره آن به سمت مخاور احتمال بیش تری وجود دارد که یکی از مراکز ادیان رسمی و ملی ایران در عهد ساسانیانباشد.